Monday, July 8, 2013

Journey to Long Laput, Baram, Sarawak

Assalamualaikum, Salam sejahtera.  =)

Hari ni, saya nak kongsi lagi pengalaman 3 tahun saya berada di Sarawak. Untuk yang post kali ni, nak kongsi masa saya peri Long Laput, Baram , dikira jugak sebagai kawasan pedalaman kt Sarawak ni. Sebab untuk pergi ke sini, kena naik bot taw ! sangat best giler !

*Jangan sesekali korang fikir Sarawak ni orangnye semua duduk kt hutan lah, apa lah, pakai cawat lah. Itu semua pemikiran orang yang tak ada ilmu dan sempit punya pemikiran.

Be a first class minded guys !



We are smiling, why not you ?
Keep smiling to others, everything can be better.


Opppp opppp ! Dah sampai...pakcik yg bawak bot ni memang gempak. Bukan senang okey nak parking bot. Tambah lagi dengan air deras gitu. Tapi pakcik dah pro, petik jari je ! 


Selamat Datang !



Ini Perkampungan atau pun Rumah Panjang Kaum Kenyah
Peramah makcik makcik kat sini.
Diorang memang suka kalau orang luar datang situ, memang dia sambut, ramai akan keluar dari rumah. =)
Lagi-lagi kalau orang semenanjung, diorang memang suka.


(Maaf gambar senget, letih nak rotate. *bukan malas okey! hehe*)
Makcik ni tunjuk kat kitorang cara nak buat perhiasan tradisional kaum mereka.
Sangat rumit nak buat dia wooo...satu satu manik kena masuk ke dalam benang halus tu.
Sarawak Got Talent !


Haaa ! Ini antara barang yang diorang dah siap and hampir siap.
Satu barang tu ambil masa 2 ke 3 bulan untuk siap,
Katanya, depend dengan kelajuan masing-masing.



Cantik kan ?




Sekolah Kebangsaan Long Laput
Kita yang duduk kat bandar, macam-macam ragam, complain tentang sekolah tak cukup itu dan ini.
Kantin makanan tak sedap lah. Makanan tak banyak pilihan lah.
Ada pula sesetengah pelajar yang tak reti bersyukur dengan keadaan sekolah yang hampir sempurna kelengkapan yang disediakan pihak sekolah.
Tapi,
Di Long Laput, mereka berusaha mencari ilmu, untuk mengubah nasib mereka.
Apa kata anda ?



7 comments:

Hadablogspotlive said...

sekolah yang masih kayu... hohoho

Diera Tekikushika said...

cam best je naik bot tuh, nak pergi sarawaaakkkk, =)

eintan nurfuzie said...

cantik2

Anonymous said...

Err....Sigu a.k.a Cikgu Ainul Zarol Azri.
Ada pembetulan sikit la, Sigu...
Ini perkampungan Kaum Kayan bukan Kaum Kenyah....(^___^)

Anonymous said...

Ainul...ni sekolah rendah aku dulu. Dewan makan mmg bangunan dah lama, bangunan kelas kat belakang (your last pic) tu siap tahun 1988. Rumah pjg dlm gambar ni dah moden sikit (dulu tak konkrit)..."wharf" tempat parking bot pun moden...motor sangkut 15HP tu lah benda paling bangga nak "drive" masa kat sek. rendah...ulang-alik bawa ke Lg. Lama...haha (Adrian, UPMKB)
By the way Lg. Laput ialah kpg masyarakat Kayan

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Dewi Aja said...


Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, musik, video, film dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis

Macam-Macam Ada~

There was an error in this gadget