Monday, July 8, 2013

Journey to Long Laput, Baram, Sarawak

Assalamualaikum, Salam sejahtera.  =)

Hari ni, saya nak kongsi lagi pengalaman 3 tahun saya berada di Sarawak. Untuk yang post kali ni, nak kongsi masa saya peri Long Laput, Baram , dikira jugak sebagai kawasan pedalaman kt Sarawak ni. Sebab untuk pergi ke sini, kena naik bot taw ! sangat best giler !

*Jangan sesekali korang fikir Sarawak ni orangnye semua duduk kt hutan lah, apa lah, pakai cawat lah. Itu semua pemikiran orang yang tak ada ilmu dan sempit punya pemikiran.

Be a first class minded guys !



We are smiling, why not you ?
Keep smiling to others, everything can be better.


Opppp opppp ! Dah sampai...pakcik yg bawak bot ni memang gempak. Bukan senang okey nak parking bot. Tambah lagi dengan air deras gitu. Tapi pakcik dah pro, petik jari je ! 


Selamat Datang !



Ini Perkampungan atau pun Rumah Panjang Kaum Kenyah
Peramah makcik makcik kat sini.
Diorang memang suka kalau orang luar datang situ, memang dia sambut, ramai akan keluar dari rumah. =)
Lagi-lagi kalau orang semenanjung, diorang memang suka.


(Maaf gambar senget, letih nak rotate. *bukan malas okey! hehe*)
Makcik ni tunjuk kat kitorang cara nak buat perhiasan tradisional kaum mereka.
Sangat rumit nak buat dia wooo...satu satu manik kena masuk ke dalam benang halus tu.
Sarawak Got Talent !


Haaa ! Ini antara barang yang diorang dah siap and hampir siap.
Satu barang tu ambil masa 2 ke 3 bulan untuk siap,
Katanya, depend dengan kelajuan masing-masing.



Cantik kan ?




Sekolah Kebangsaan Long Laput
Kita yang duduk kat bandar, macam-macam ragam, complain tentang sekolah tak cukup itu dan ini.
Kantin makanan tak sedap lah. Makanan tak banyak pilihan lah.
Ada pula sesetengah pelajar yang tak reti bersyukur dengan keadaan sekolah yang hampir sempurna kelengkapan yang disediakan pihak sekolah.
Tapi,
Di Long Laput, mereka berusaha mencari ilmu, untuk mengubah nasib mereka.
Apa kata anda ?



Tuesday, March 19, 2013

Journey To Long Lama, Baram, Sarawak

Assalamualaikum semua. Rasanya sekarang dah lama betul aku tak update this blog kan. Sampai some of my friends tegur-tegur. "noyyy....oooo...noy..update la blog ekau tu haaa. Habis berasap berdebu den nengok blog ekau tu haaaa". Yolahh...yolah. Den update yoooo.

Bulan Februari 2013 haritu, aku ada pergi ke kawasan pedalaman juga lah dekat area Miri ni.
LONG LAMA, Baram. Bergerak pukul 2, lepas Zohor. Sampai kat sana dalam waktu senja. Dah kuning-kuning sayu awan tu. 4 Jam juga lah perjalanan dari Bandar Miri.

Kitorang bergerak naik 3 kereta 4WD hak milik kerajaan (Jabatan Pertanian Bahagian Miri)
Kenapa Jabatan Pertanian...because aku praktikal kat situ la geng. 6 bulan aku kat sana.

Tu diaa..jalan teruk bak mai. Jalan tanah saja. 
4WD je semua lepas...NO SEDAN car.




Lepas 4 jam bontot mempenyek ke seat kereta.
Dapat jugak aku keluar berdiri ambik gambar feri nak menyeberang Sungai Baram tu.


Ready for TAKE OFF


My geng, ZHARIF aka OTAK KAT LUAR


Naik je mini feri ni, terus gelap.
Malam Sudah
6.32 pm


Sungai Baram
Seram meremang je aku tengok sungai ni waktu senja senja gini


Ok , We almost arrived at seberang Sungai Baram
After seberang ke situ, Sampai lah ke Long Lama

Sampai je kat Long Lama, terus singgah ke Jabatan Pertanian Long Lama. Situlah tempat aku, zharif dan staff-staff lain menginap. Mata dah penat, badan dah penat, bontot pun dah penyek. So, terus aku tidur. Tidur di office. =) 

U should try come here..macam-macam jenis orang korang akan jumpa. Great Experience kamek dapat kt sia. Sik dapat lagi bah kamek mok nangga tempat tok lagi. Jauh. Heee....bye bye !

Saturday, February 2, 2013

Lambir National Park Miri, Sarawak.

Miri ohhh Miri. For ur Information, Sarawak ni punya negeri saje dah besar semenanjung. Tu yg kitorang tak larat nak travel gile-gile. Nak kena ada kereta Hummer utk redah2 segala jalan baru best. hehehe.

Dah dok praktikal kt Miri , so gunalah masa yg ada untuk godek2 tempat yg best2 utk pergi. Mcm bulan lepas kitorang satu rumah gerak pergi Lambir National Park kat jalan Bintulu - Miri. 
Sampai-sampai je kat sana, terus beli tiket. RM10 sahaja. Mahal ? Tak berbaloi ? 

Ehhhhh ~ Berani korang kata tak berbaloi. Benda sihat, benda natural mestilah berbaloi-baloi. Daripada korang beli ROKOK sekotak RM10 lagi lah. Haprak ! 

First of all, korang semua kena hiking dulu , berjalan kaki untuk pergi ke satu satu destinasi. Kat dalam tu ada 3  tempat Air Terjun. Yang aku pergi ni, Latak Waterfall, antara air terjun yg paling dekat daripada pintu masuk Lambir National Park. 



\



Thats me =) Waktu ni dah petang, semua dah siap2 packing semua nak balik. tinggal geng kitorang dan Omputih tu je.


Gadis-gadis air terjun tu la yg buat kitorang tambah semangat nak mandi ni.
kuikuikui.
Thats why every shop or restaurant MUST have a girls workers as worker or waitress to attract customers. =)



Korang nampak apa yang tulis kat situ ?
Kalau korang berani cm pokok ni.
Try lah.

Sarawak is the best flora and fauna
Full of Ethnics and Tradition

Internship @ Latihan Industri di Miri, Sarawak.

Pheww..Praktikal di Borneo ni memang syok habis dan yang best nya, korang akan dapat experience yang tak akan dapat kat semenanjung. Macam aku, study kat UPM Kampus Bintulu, Sarawak. Then bila dah tahun akhir ni, its time for Internship @ Practical. Gitu gini Gitu gini, aku dapat tempat Praktikal kat Jabatan Pertanian Bahagian Miri.


Besides me, there is my friends and classmate at UPMKB.
And now, he will be my housemate. =)

Oyeahh ! I got a job right here ! 
But not for real , just for gain some experience during practical before start a REAL job.

This picture already taken 3 month ago. 1st day of my Internship. Now, we already 3 month at Miri. 
Not bad. Actually, many interesting place u can visit at Miri.
Next time i will post about my journey with friends at Miri. (Gua Niah & Air Terjun Lambir) 
Insyaallah. =)



Ubat Kutu Kutu Kepala !

Fuhh...Bismillah. Assalamualaikum.

Dah lama aku tak updated blog kesayangan aku ni. mau jd debu haprak . Yela, nak buka lappy pn dah jarang-jarang. Apatah lagi nak update blog kan. So, jom lah lepak kt sini jap. Mai maiiii...jgn malu malu naa.

Kepala korg confirm punyalah banyak kutu, banyak kelumumur semua. eee~ sama je kita. Soooo, the solution is, im going to SALOONNN ! with one of my friend, now he being my housemate , we are practical together at Miri. =)



Yeahhh ! Look at my hair (speaking habis naaa)




Da mcm rupa singh da aku nengok. haiiyaa...amaaa..apaaa.



His name is Zharifer El. One of my housemate at Miri during Practical.
Nak jugak tu Hair Wash. Da nama pun housemate an, sorg buat, semua nk buat.


Tadaaaaa ! Nak tunjuk rambut tak boleh. aurat aurat !





Thursday, May 17, 2012

Aku Isi Minyak Dekat "HELL" ?? Oh Tidak !!





Huh ! Huh ! Huh !
Selama ni aku isi minyak kereta ngan moto moto aku tu. Aku isi kat sini.

Arghh ~!! Patotla enjin aku selalu panas. tak sejuk sejuk !!
Tapi tapi..
Jadi Super Power.
^______^


*Anyway, minyak Ron97 SHELL memang terhebat ! tapi tapi..da mahal. RM2.90 per litre.

Sumber : FB



Macam-Macam Ada~

There was an error in this gadget