Thursday, July 21, 2011

Ke Ladang - GETAH

Fuyoooo....tak pernah aku pegi ladang getah. tengok2 dari jauh pernah la. apa la lagi TAPPING kan ( in malay *menoreh) HAHA.
time2 macam ni la aku dapat merasa benda2 macam ni...yelah, dah berjalan belajar jauh2 kt Sarawak nih. kena la ambik ilmu banyak2 kan.

Mula2 Bro ni bagitahu cara2 nak menoreh, kedalaman dye berapa banyak and anything else.
Then, dia pun buat la demo sikit dekat budak2 nih.


Da tgk demo ape lagi...
aku TAPPING lah !!
Hasil yang tak seberapa...
Hasil yang tak boleh bela...
MELELEH semua.
Haa ! yang ni pulak tempat nak kasi pokok ni sumthing..gas akan disalurkan kt dalam tu nanti utk kasi pokok,
TERANGSANG.
Nama alat nih "Rainflow"
Nih pulak gas yang kasi pokok ni terangsang..HAHA

Korang jgn pikir2 negatif pulak "terangsang" ni..gas dgn alat tadi tu adalah alat yang bantu pokok ni mengeluarkan getah pokok dengan banyak bila ditoreh. tak akan stop in 2 or 3 days gitu. so,berbaloi lah kan, banyak la getah yang dapat. =)

Posted by Picasa

No comments:

Macam-Macam Ada~

There was an error in this gadget