Thursday, February 23, 2012

Mandi Bunga, Wangiii ~

Mandi bunga laki laki pun boleh yee.. bukan perempuan sahaja. Weweweweewe

Amalan "mandi bunga" ni kan selalu popular, lagi-lagi masyarakat melayu & diterima sebagai satu adat sejak sekian lama dahulu..ye kawan-kawan. Katanya, ini salah satu ikhtiar untuk sapa2 nak dapat jodoh. Cantik atau hensem itu wa tak tau la ye.

Ada seorang pengamal urutan tradisional ni, dia bagitahu, mandi bunga ni tak payah pun nak ada pantang larang yang selalu orang - orang yang tak bertanggungjawab gunakan. Itu semua boleh bawa korang kepada khurafat tau tak, u know what I mean? yes u know..good.
Tak payah makan asam & jeruk dalam 3 hari sudahla. Ye la, makanan tu pun dari segi yang betul nya pun. Memang tak elok untuk kesihatan kan.

Selalunya, dalam mandi bunga ni, ada 3 jenis bunga yang berbau wangi & setiap satu jenis bunga tu kena ada 6 kuntum. Paham tak? Contohnya, bunga ros, bunga kekwa dan lain2 lah. Haa..tak kisah la, lelaki atau perempuan...Kena bawa kain batik, bedak sejuk, benang mentah, 6 biji buah limau purut dan kayu sintok (sejenis kayu yang panjang dan berserabut seperti sabut).

Nak mandi tu baca la Bismillah dulu yeee...Selawat pun ok.

Baru la seri wajah naik. Macam Lisa Surihani ni =)


20 comments:

biela bell said...

mandi bunga sebab nak badan wangi..haha

ascil.punye.lah said...

cam best je mandi bunga.agak2 kalau pakai bunga taik ayam apa jadik eh?

Arra Ahmad said...

haha..bunga taik ayam?? kalau bunga raya?:P

zureen said...

nak mandi bunga jugak.. ;p

misyamissyou said...

mandi bunga untuk wangi2 xpe..jgn yg khurafat tu..huhuu

reen afny said...

weee dia mandi bunga? makin berseri la wajah lisa lepasni kan. hehe

ChaCha said...

jom mandi buih..hehehehe

^_^ Zaza Nur Iman said...

eh..xpernah bt lg..hihi...boleh try.. :)

myu said...

mesti wangi mandi bunga... hehe

Diana Azis said...

huhu..banyak pulak bahan-bahan nak mandi bunga ni kan.. :)

c'axoera ヅ said...

siapa yang badan busuk leh lah mandi munge hehhe

LaLa mhdnor said...

zarol penah mandi bunga ke? hehehe

krunch2sa said...

mandi bunga ni bleh buat sdiri...xyah nak tunggu bile ade event penting je....time2 down pon kalo buat bleh improve mood...

TiraPengemis said...

boleh je mndi bunga...hehhee...baru wangi...

Ain Atika Zailani said...

heee xpenah mandi bunga,,hewhew.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehe orng dlu2 xde tenet, tu yg percaya mandi2 bunga ni.. :D

O CIKTEDDY said...

hamboi..zarol slalu ka mndi bunga?nnti boleh jd cantik mcm lisa..eh silap,agak macho mcm yusry..haha

naiemah_ramli said...

ooo..mandi bunga baru wangi ek?? kalau mandi mnyak wangi? wangi tak? muhahaha :P

puteri kasih said...

mandi bunga ni boleh diamalkan di rumah juga kan

khalila ishak said...

penah tjumpa bunga besepah2 dalam toilet asrama. semua cuak. rupenye ade sorg mmber ni pegi mandi bunga, bunga2an yg lebih die dpt ari tu. huhuu

Macam-Macam Ada~

There was an error in this gadget